< Projektjeink

Milyen konkrét feladatot jelent számunkra a nemzetközi tulajdonosunk data governance elvárása?

A kiinduló állapot

Az egyik legnagyobb hazai biztosító, aki része egy nemzetközi cégcsoportnak is, elindult azon az úton, hogy tudatosabban kezelje adatvagyonát. Ezt kiegészítve csoportszinten is kezdeményezés indult egy formalizált data governance-ért felelős terület elindítására. A vezérigazgatóhoz közvetlenül tartozó Data and Analytics csapat azt a feladatot kapta, hogy részletes megvalósítási tervet dolgozzon ki egy jövőbeli adatmenedzsment modell bevezetésére. Az elmélet és gyakorlat közötti rés áthidalása mellett, a belső érintetti elvárások (például az adatokat használó üzleti területek, adatbiztonságért felelős iroda és IT terület) menedzselése is kiemelt feladat volt.

Kihívás

A Data és Analytics csapat támogatása a vállalat jelenlegi adatmenedzsment gyakorlatának érettségi felmérésében. Ehhez a feladathoz biztosítottuk a megfelelő eszközöket a jelenlegi és a célállapot kommunikálásához. Mindezt azzal a céllal, hogy ne csak a csoportszintű elvárásoknak történő megfelelés, de a fontos digitalizációs kezdeményezések támogatása is biztosított legyen.

A piaci legjobb gyakorlatokat kézzel fogható feladatokká formáltuk, ami segítséget adott a megfelelő vállalaton belüli figyelem és anyag támogatás megszerzéséhez.

Leszállítandók

Átfogó értettség értékelés a Data Analytics csapat inputjain és a nemzetközi legjobb gyakorlatok keresztül. Az érétkelés a folyamati, szervezeti, adat architektúra és technológiai aspektusok mentén adott objektív képet a jelenlegi gyakorlatról. Az előre lepéshez szükséges feladatokat egy egyértelmű feladatlista és megvalósítási terv foglalta össze. A vezérigazgató számára bemutatott anyag megmutatta, hogy milyen fontos kapcsolat van az adat menedzsment és a digitalizáció között. A projektben résztvevők egy egynapos tréningen vettek még rész, mely a nemzetközi DAMA keretrendszer gyakorlatba ültetését szolgálta.

Eredmények

Érettségi modell:

 A jelenlegi adatmenedzsment gyakorlat  elhelyezése egy átfogó keretrendszerben, ami folyamati, szervezeti, technológiai  és adat architektúra szempontokat foglal magába. Nemzetközi és hazai  gyakorlat bemutatása arról, hogy hogyan lehet megközelíteni a szervezet előtt  álló feladatot. Az érettségi modell eredményeire, a kialakított vízióra és a következő  lépésekre fókuszáló beszélgetés a vezérigazgatóval.

 

Megvalósítási terv:

Az elvárásokat és víziót szolgáló, a  rendelkezésre álló költségvetéshez és piaci kihívásokhoz illeszkedő megvalósítási  lépések közös kiválasztása. Lehetséges elindulási irányok bemutatásra  kerültek, figyelembe véve a függőségeket és elvárásokat. Segítettünk  ügyfelünknek felmérni az egyes opciók komplexitását és a lehetséges kockázatokat,  arra az esetre is, ha minden változatlanul marad.

 

Tréning és workshop:

Egynapos tréningen keresztül segítettük  a kulcsérintetteket a DAMA keretrendszer megismerésében, és annak gyakorlatba  ültetési lépéseiről, buktatóiról. Ezt tesztelendő egy félnapos workshop  keretében egy üzleti példán keresztül tanulták meg a résztvevők a gyakorlati  alkalmazást.

Neked hogyan tud segíteni a digitalizáció?
Írj nekünk
hello@nextwitservices.com
Hívj minket
+36 30 612 3243